billig-bra-mat

Senaste inläggen

Av thord andersson - 18 februari 2015 01:45

  Hambörgare med ungsbakad klyft potatis


För 4 pers

8 st Toast bröd 

600g Köttfärs(eller blandfärs)

1 st Rödlök

Salt,svartpeppar

1 msk Tomat ketchup

1 Ägg

8 st Stora potatisar

1 dl Matolja 


Gör så här

Ta potatisen och skär dem i klyftor och lägg dem sedan på en långpanna

Krydda med Salt,peppar,lite dragon och chili

Ställ långpannan i mitten av ungnen på 250grader i ca25- 35min


Ta och skala löken Fin hacka sedan löken och lägg den i en bunke ihopp med färsen

Knäck i ägget och krydda med salt,peppar Lägg i ketchupen och blanda sedan mycket väl

Ta en stor sked och klicka upp 4st stora delar av färsen Rulla sedan färsen till stora köttbullar 

Lägg dem på ett bakplåts papper och platta sedan ut till lagom stora burgare

Stek burgarna med lite matfett (det behövs inte så mycket matfett eftersom färsen är fet i sig )


När burgarna är klara så ta Toast bröden och rosta dem i ungnen Skär sedan bort kanterna 

Använd sedan brödet som botten och topp på burgaren 

Jag hoppas att det smakar och att ni får en god mat upplevelse med min burgare 

God spis 



Av thord andersson - 18 februari 2015 01:01

  Frasses frestelse


För 4 per behövs


4 st Kycklings fileer 

2 st Stora bakpotatis

ca 1kg rotfrukter,gönsaker

t,e,x Morötter,palsternacka,brockoli,kolrabbi,sparris,

champinjoner,rödlök

salt svartpeppar,salladskrydda,mynta,dragon chillipeppar,vitlökspulver


Gör så här

(Sätt på ungnen på 225grader)

Krydda kycklings fileerna med salt,peppar,mynta,chili,och vitlöks pulver 

Lägg fileerna i en stekpanna med mycket margarin 

stek på båda sidorna så det blir en fin stek yta

Skär sedan upp grönsakerna i lagom stora bitar 

lägg allt sammans på en långpanna Krydda med lite dragon och salladskrydda

Ta sedan Bakpotatisen Skär den i 1cm tjocka skivor

Lägg sedan potatisen på grönsakerna och krydda salladskrydda på båda sidorna av potatisen

Häll på ca3-4dl Vatten på långpannan

Plasera långpannan i nedre delen av ungnen 

Ta sedan fileerna lägg dem på ungs gallret plasera sedan gallret med fileerna ovanför långpannan i ungnen

Låt det sedan till redas i ca 40min

Klart att servera då grösakerna och kycklingen är klara samtidigt 


När du sedan gör såsen så gör du så här


Ta den fond som blir i långpannan efter grönsakerna och sila av den ordentligt

Häll på grädde (eller mjölk det går lika bra)

Låt koka upp krydda med salt,peppar,dragon och lite chili

Smaka av och red såsen med Majsena 

Hoppas att det kommer att smaka och jag önskar er alla en God spis  




Av thord andersson - 13 februari 2015 08:40

  Torsdag. Boritos med ostoch tomat sås

4pers 

Det som behövs är


8 st tortilla bröd

359-400g tacofärs (färsen måste vara kall Jag sparade lite från i tisdags )

200g mosarella ost (riven)

200g riven ost (valfri)

1/2 gullök


Till såsen 

250g Krossade tomater

5 dl grädde

1/2krm Timjan

1/2krm Basilika

salt & peppar

150-200g riven ost


Gör så här

Ta tortilla brödet 

Lägg sedan på tacofärs (ca 1-2 matskedar)

ta sedan lite riven ost och lök

Rulla ihopp och se till att kanterna blir täta

Gör seda så med alla tortilla bröd

Lägg dem sedan i en ungsform


Gör såsen så här


Häll grädden,Timjan,Basilikan och de krossade tomaterna i en kastrull

Låt det koka upp 

Lägg sedan i osten och låt sedan såsen skjuda i ca2-3min

Krydda på med salt och peppar (efter behag)Smaka av 


Häll sedan såsen över borritosarna

Lägg på Mozarella osten över borritosarna 

Ställ sedan i formen i ungnen (på 220-250grader) i ca 15min


Serveras med en färsk grön sallad (gurka,tomat,majs,paprika)

Låt väl smaka och God spis  







Av thord andersson - 12 februari 2015 01:31

  Panerad sejfile med Skagenremolad och potatis mos 


4 st sejfile

3 dl ströbröd

2 st Stora ägg

salt peppar 

1 krm torkad dill

8-10 potatis (medel stora) 


Börja med att skala potatisen 

Skär sedan potatisen i mindre bitar (kok tiden blir kortare )  


Blanda sedan strö brödet och kryddorna samt dillen i en skål ( eller djup tallrik)

Knäck seda äggen i en djup tallrik (vispa med en gaffel)

Panera sedan fisken (doppa den först i ägget sedan i ströbrödet)

stek på medelvärme i ca 3-4min på varje sida



Potatis moset brukar jag mosa med smöret och grädden för att få det så luftigt som möjligt 

krydda efter behag 


Skagenremoladen

5 dl crame frech

2-3 msk Majonäs

1 tsk fransk senap 

200g räkor

2-3 st krabstick

1 liten chalottenlök

4-5 färska champinjoner

2 krm dill

salt och peppar


Gör så här 

Hacka löken och champinjonerna

Skär krabsticken i små bitar 

Blanda sedan crame frechen,fransk senap och majonäsen 

lägg sedan i Champinjonerna,löken,räkorna,krabsticken och dillen 

Blanda mycket väl Krydda sedan med salt och peppar efter behag


Hoppas det smakar  



Av thord andersson - 12 februari 2015 01:26

  Tacos



800g blandfärs

Taco krydd blandning 


Grönsaker efter behag


Bryn färsen i hopp med kryddorna 

Servera sedan med färska grönsaker 


Av thord andersson - 12 februari 2015 01:05

  Korv stroganoff med ris 


Detta behöver du 

1st Falukorv ring(ca800g)

1, Rödlök

3 msk tomat pure

2 sr skjälkar persilja

1/2 krm timjan 

Salt och peppar


3 dl Basmat ris 

6,5dl vatten 

1 st gransaks buljongtärning


Börja med att koka riset 

Medans riset kokar så börja med att skära upp falukorven i tärningar (ca 1cm stora)

Hacka sedan löken och persiljan 

Bryn på löken och persiljan i stekpannan och häll sedan i det i en kastrull i hopp med korven 

Lägg i lite margarin och låt korven och löken,persiljan blandas ordentligt 

Töm på lite grädde (ca 2-3dl)Lägg i tomatpuren och kryddorna låt det skjuda en stund

( 7-10min) på låg värme

Nu borde även riset vara klart så det är bara att servera och äta med behag

Hoppas att det smakar och God spis  

Av thord andersson - 12 februari 2015 00:30

  Fläskstek med kokt potatis och gräddsås  

4 pers

1 st Skinkstek (ca 1,3kg)

1 krm timjan

1 krm basilika

1 krm grovmalen svartpeppar

1,5 krm Salt

Ungstemp 200-220 grader


Gör så här 

Blanda alla kryddor i en skål 

Gnid sedan in kryddorna i steken se till att hela steken får ordentligt med kryddor 

Stek sedan steken i en stekpanna så den får en fin stek yta på alla sidor  

Lägg sedan steken i en ungsform ta stek fettet och häll ner det i formen  Töm sedan

på lite vatten (ca 3-5dl) i botten på formen

Låt sedan steken till  lagas i ca 45-50min (beroende på ungn)(steken skall då holla en temp på 73-75 grader i mitten)


När steken är klar så ta fonden som är i ungsformen 

Häll den i en kastrull och låt den koka upp 

Häll sedan på grädde låt den koka i ca 1-2 min 

Krydda med salt och peppar efter behag 


Låt det väl smaka och God spis 




Av thord andersson - 12 februari 2015 00:08

Rökt fläskfile med Potatis gratäng 


1 st rökt fläskfile (jag köpte min på( Netto 49,90kg Mycket pris värt)

10-15 Medel stora potatis

5 dl Grädde

250g riven mozarella ost

3 st Skjälkar persilja

3 st Vitlöks klyftor

1 st Liten rödlök

1 krm grovmalen svartpeppar


Gör så här

Börja med att skala potatisen och skär den i lagom tunna skivor 

sätt ungnen på 220-240 grader

Hacka sedan vitlöken,rödlöken,och persiljan

Blanda alltsamman i en ungsform strö på lite svartpeppar

Häll sedan på grädden (ca 3-3,5dl )

Ställ in den i ungnen och låt den tillagas i ca 30-45 min (beroende på ungn )

När den är klar så ska den vara krämig och potatisen ska vara mjuk

Ta ut gratängen och lägg på mozarella osten och ställ sedan in den i ungnen igen tills osten fått färg

(Serveras varm) 

Skär upp den rökta filen och servera den med potatis gratängen och en liten grön sallad 

Smaklig måltid och God spis




Presentation


Hej jag skulle vilja visa att det går att laga och äta bra nyttig mat för lite pengar
Jag kommer att visa maträtter som i de flesta fall kostar under 10kr pp en familj på två vuxna och två barn ska kunna äta bra mat för under 40kr per måltid

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards