Senaste inläggen
Torsdag falukorv med potatis mos och lingon
Till Potatismoset behövs
8-10 potatis
1,dl Grädde
25g Smör
salt
Peppar
Börja med att skala potatisen
Skär sedan potatisen i mindre bitar (så går kokningen av potatisen fortare)
Under tiden som potatisen kokar så passa på och skiva upp och stek falukorven
När potatisen är klar så mosa noga med en sk mos stöt blanda sedan ner smöret och grädden
Krydda efter behag
(En del vill ha en liten gnutta muskott i moset Men jag personligen tycker inte om smaken av muskot så jag avstår)
Serveras gärna med rivna morötter och lite lingon
Hoppas att det väl smakar
Fredag Ugns stekt fläskytter file Med rå stekt potatis
Ädelost sås Vitlöks marinerade champinjoner och kryddmajs
Till ytterfilen (4 portioner)
750g Fläskytter file
Marineras med
1/2 dl Köttfond
1, krm chili
1, krm grovmalen svartpeppar
1, krm dragon
1, krm timjan
1, krm basilika
1, krm mynta
2, st stora vitlöks klyftor
1/2, dl flytande honung
Marinaden till champinjonernar
Skivachampinjonerna
Riv två vitlöksklyftor blanda sedan i 1/2 dl vitt vin(om det finns går bra med vatten)
Blanda sedan svampen med marinaden Låt stå (ca 1tim)
Så här gör du marinaden
ta alla kryddorna och lägg dem i en skål
Ta vitlöken och riv ner den i skålen
Blanda i fonden och honungen
Vispa noga och späd ut med lite vin om det finns (går bra med vatten )
lägg filen i en fryspåse häll sedan i marinaden i påsen och knyt ordentligt
Massera noga in kryddorna i köttet så att det blir lika mycket på hela filen
Låt den vila i kylskåpet (helst över natten )
När ni sedan tillagar filen så börja med att steka den i en varm panna
så det blir en fin stek yta på alla sidor
Lägg den sedan i en ungs form Häll i 2 dl vatten i formen
Lägg sedan de marinerade champinjonerna över filen och ställ sedan
formen i botten av ungnen
Råstekta potatisen (ungs temp 220-240grader)
Skala 7-8 stora potatis
Skiva sedan potatisen i lika sora skivor (ca 1-2mm)
Lägg dem i en stor skål eller en kastrull
Låt sedan kallt vatten spola över potatisen i 10-15 min
(För att på detta sätt ta bort stärkelsen ur potatisen)
När potatisen är ur sköljd så ta en långpanna (eller en ungsform med höga kanter)
Lägg ett lager med potatis krydda sedan med vitlökspulver
lägg sedan ett lager till och upprepa med vitlökspulver osv
Säll sedan in plåten (formen) i mitten av ungnen i ca,30-40 min
Ädelost såsen
ca 30-40g Ädelost (vi brukar använda Danablu )
5, dl Grädde (mat grädde går helt utmärkt)
2, msk köttfond
Salt,peppar efter behag
ca,1 msk Finhackad persilja
Gör så här
Töm grädden i en kastrull häll i fonden
låt det värma på
(Under tiden kan ni tex hacka persiljan)
Lägg i ädel osten och låt den smälta sakta i kastrullen (under omrörning)
Smaka av och krydda om så önskas
Lägg sedan i persiljan och rör ner den i såsen
Red såsen med Majsena serveras sedan varm
Krydd majsen Gör så här
1,burk majs ca 100g
Ta sedan en nypa salt och en nypa peppar
Fin hacka sedan lite persilja och blanda sedan allt sammans
Färdigt att äta
Jag hoppas att detta kommer att smaka och önskar er alla en smaklig spis
Inkokt lax med potatis mos skagensås och gröna ärtor
Till potatis moset behövs
6-7 Medelstora potatis
50g Smör
1,dl grädde
Till Laxen
pottions lax (köpte min på ICA 4 färdig skurna fina lax bitar )
1,Liter vatten
1,msk Salt
1,msk Lime saft
2,st Dillstjälkar
5-8 Vitpeppar korn
2,st Lagerblad
1/4 bit Färnkol
2,st Morötter
1,st Chalotten lök
Till Skagensåsen
250g Skalade räkor
200g Crabfish
2,dl Majonäs
3,dl Creme fraiche
2,msk Finhackad dill
1/2,finhackad röd chalottenlök
1,krm Salt
1/2,krm Svatpeppar
1,tsk Citron saft
1,msk Löjrom
Börja så här
Skala potatisen (och låt den sedan koka upp Eftersom potatisen tar längs tid)
Skala och skär upp grönsakerna lägg allt i en kastrull med dillen kryddor och lime saften
och häll sedan på vattnet och låt det koka upp
När det har kokat i ca 10min så lägg i laxen
Låt laxen sjuda i 2-3min Dra sedan av kastrullen från plattan och låt laxen kallna
Nu kan du göra såsen
Ta majonäsen och blanda den med creme fraichen lägg sedan i den finhackade dillen och chalotten löken
Skär crab fishen i små bitar blanda dem med räkorna,Salt,Svartpepparn och löjromen
Blanda mycket väl och töm sedan i citronsaften medan du blandar
Jag hoppas att det kommer att väl smaka och önskar er alla en GOD SPIS
Tisdag, Baconlindad kycklingfile Med pilaffris och skivade coctail tomater
2 st stora kycklingfiler
300g (2paket) bacon
3 dl, Basmat ris
7,dl Vatten
1,st Grönsaksbuljong tärning
1 dl,Gröna ärtor
1,st Chalottenlök
1,st röd chili
4,st Stora champinjoner
3,st coctailtomater
Du börjar med att dela på kycklingfilerna Skär dem längst med så det blir två lika stora bitar
Krydda sedan filerna (lite salt,tänk på att baconet också avger sälta peppar,basilica
,timjan )Lägg filerna i stekpannan och stek tills det är fin stek yta på båda sidor
Ta sedan baconet och linda in filerna
Lägg sedan filerna i en ungnsfast form med lite olja och vatten i botten
ställ in i undre delen av ungnen på 220grader i ca 35-40 minuter
Under tiden så koka riset och lägg ner buljong tärningen i riset
Under tiden som riset kokar så Hacka chalotten löken
Kärna ur och hacka chilin
skölj av och hacka champinjonerna
Ta sedan chilin,löken och champinjonerna och lägg dem i en stekpanna på hög värme
fräs på dem ordentligt så löken och champinjonerna får färg
Ta sedan Ärtorna och lägg dem i ris kastrullen Vänta sedan tills riset är klart
Blanda sedan i Chilin,champinjonerna och löken med riset Smaka av och krydda om så behövs
Sås är vad man vill ha Jag brukar ta skyn från kycklingen och sila av den sedan slå i lite grädde
Krydda på med peppar lite mynta och dragon och sedan reda av den så den blir lite stabbigare
Jag hoppas att det låter er väl smaka och GOD SPIS påer
Måndag, Järpar med gräddsås,kokta mini morötter och kokt potatis
Jag räknade ut att kostnaden för denna måltid (6per)blev 7,25krp,p
Reseptet på järparna
500g Blandfärs
1,liten Rödlök
2 ,Ägg
1 msk Köttfond
1/2 tsk Salt
1/2 tsk svartpeppar(malen)
1 tsk dragon
1/2 tsk basilica
2 msk Finhackad persilja
2 msk Ströbröd
Lägg färsen i en bunke Finhacka löken och blanda noga tillsätt sedad de övriga ingredienserna och blanda mycket noga.
Ta en matsked som du sedan sköljer i lite vatten ta färsen med skeden i lagom stora bitar rulla sedan färsen i avlånga stycken
Jag brukar steka en som jag sedan provsmakar för att se om jag behöver krydda lite mer
Jag hoppas att ni låter er väl smaka och lycka till
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|