billig-bra-mat

Senaste inläggen

Av thord andersson - 6 februari 2015 19:41

  Torsdag falukorv med potatis mos och lingon


 Till Potatismoset behövs 


8-10 potatis

1,dl Grädde

25g Smör 

salt 

Peppar 


Börja med att skala potatisen 

Skär sedan potatisen i mindre bitar (så går kokningen av potatisen fortare)

Under tiden som potatisen kokar så passa på och skiva upp och stek falukorven 

När potatisen är klar så mosa noga med en sk mos stöt blanda sedan ner smöret och grädden 

Krydda efter behag 

(En del vill ha en liten gnutta muskott i moset Men jag personligen tycker inte om smaken av muskot så jag avstår) 

Serveras gärna med rivna morötter och lite lingon

Hoppas att det väl smakar  

Av thord andersson - 6 februari 2015 18:26

 Fredag Ugns stekt  fläskytter file Med rå stekt potatis

Ädelost sås Vitlöks marinerade champinjoner och kryddmajs


Till ytterfilen (4 portioner)


750g Fläskytter file 

Marineras med

1/2 dl Köttfond 

1, krm chili

1, krm grovmalen svartpeppar

1, krm dragon

1, krm timjan

1, krm basilika

1, krm mynta

2, st stora vitlöks klyftor

1/2, dl flytande honung


Marinaden till champinjonernar

Skivachampinjonerna

Riv två vitlöksklyftor blanda sedan i 1/2 dl vitt vin(om det finns går bra med vatten)

Blanda sedan svampen med marinaden Låt stå (ca 1tim)


Så här gör du marinaden


ta alla kryddorna och lägg dem i en skål

Ta vitlöken och riv ner den i skålen 

Blanda i fonden och honungen 

Vispa noga och späd ut med lite vin om det finns (går bra med vatten )

lägg filen i en fryspåse häll sedan i marinaden i påsen och knyt ordentligt

Massera noga in kryddorna i köttet så att det blir lika mycket på hela filen 

Låt den vila i kylskåpet (helst över natten )


När ni sedan tillagar filen så börja med att steka den i en varm panna

så det blir en fin stek yta på alla sidor

Lägg den sedan i en ungs form Häll i 2 dl vatten i formen

Lägg sedan de marinerade champinjonerna över filen och ställ sedan

formen i botten av ungnen 


Råstekta potatisen (ungs temp 220-240grader) 


Skala 7-8 stora potatis 

Skiva sedan potatisen i lika sora skivor (ca 1-2mm)

Lägg dem i en stor skål eller en kastrull 

Låt sedan kallt vatten spola över potatisen i 10-15 min

(För att på detta sätt ta bort stärkelsen ur potatisen)

När potatisen är ur sköljd så ta en långpanna (eller en ungsform med höga kanter)

Lägg ett lager med potatis krydda sedan med vitlökspulver

lägg sedan ett lager till och upprepa med vitlökspulver osv

Säll sedan in plåten (formen) i mitten av ungnen i ca,30-40 min


Ädelost såsen 

ca 30-40g Ädelost (vi brukar använda Danablu )

5, dl Grädde (mat grädde går helt utmärkt)

2, msk köttfond

Salt,peppar efter behag 

ca,1 msk Finhackad persilja


Gör så här

Töm grädden i en kastrull häll i fonden

låt det värma på

(Under tiden kan ni tex hacka persiljan)

Lägg i ädel osten och låt den smälta sakta i kastrullen (under omrörning)

Smaka av och krydda om så önskas

Lägg sedan i persiljan och rör ner den i såsen

Red såsen med Majsena serveras sedan varm


Krydd majsen  Gör så här

1,burk majs ca 100g 

Ta sedan en nypa salt och en nypa peppar 

Fin hacka sedan lite persilja och blanda sedan allt sammans 

Färdigt att äta

Jag hoppas att detta kommer att smaka och önskar er alla en smaklig spis  






Av thord andersson - 5 februari 2015 09:18

 Inkokt lax med potatis mos skagensås och gröna ärtor


Till potatis moset behövs

6-7 Medelstora potatis

50g Smör

1,dl grädde


Till Laxen

pottions lax (köpte min på ICA 4 färdig skurna fina lax bitar )

1,Liter vatten

1,msk Salt

1,msk Lime saft

2,st Dillstjälkar

5-8 Vitpeppar korn

2,st Lagerblad

1/4 bit Färnkol

2,st Morötter

1,st Chalotten lök


Till Skagensåsen

250g Skalade räkor

200g Crabfish

2,dl Majonäs

3,dl Creme fraiche

2,msk Finhackad dill

1/2,finhackad röd chalottenlök

1,krm Salt

1/2,krm Svatpeppar

1,tsk Citron saft

1,msk Löjrom


Börja så här

Skala potatisen (och låt den sedan koka upp Eftersom potatisen tar längs tid)

Skala och skär upp grönsakerna lägg allt i en kastrull med dillen kryddor och lime saften

och häll sedan på vattnet och låt det koka upp 

När det har kokat i ca 10min så lägg i laxen 

Låt laxen sjuda i 2-3min Dra sedan av kastrullen från plattan och låt laxen kallna


Nu kan du göra såsen

Ta majonäsen och blanda den med creme fraichen lägg sedan i den finhackade dillen och chalotten löken

Skär crab fishen i små bitar blanda dem med räkorna,Salt,Svartpepparn och löjromen

Blanda mycket väl och töm sedan i citronsaften medan du blandar

Jag hoppas att det kommer att väl smaka och önskar er alla en GOD SPIS 

  


Av thord andersson - 4 februari 2015 18:42



Tisdag, Baconlindad kycklingfile Med pilaffris och skivade coctail tomater


2 st stora kycklingfiler

300g (2paket) bacon

3 dl, Basmat ris

7,dl Vatten

1,st Grönsaksbuljong tärning

1 dl,Gröna ärtor

1,st Chalottenlök

1,st röd chili

4,st Stora champinjoner

3,st coctailtomater


Du börjar med att dela på kycklingfilerna Skär dem längst med så det blir två lika stora bitar 

Krydda sedan filerna (lite salt,tänk på att baconet också avger sälta peppar,basilica 

,timjan )Lägg filerna i stekpannan och stek tills det är fin stek yta på båda sidor 

Ta sedan baconet och linda in filerna

Lägg sedan filerna i en ungnsfast form med lite olja och vatten i botten

ställ in i undre delen av  ungnen på 220grader i ca 35-40 minuter

Under tiden så koka riset och lägg ner buljong tärningen i riset

Under tiden som riset kokar så Hacka chalotten löken 

Kärna ur och hacka chilin

skölj av och hacka champinjonerna 

Ta sedan chilin,löken och champinjonerna och lägg dem i en stekpanna på hög värme 

fräs på dem ordentligt så löken och champinjonerna får färg

Ta sedan Ärtorna och lägg dem i ris kastrullen Vänta sedan tills riset är klart

Blanda sedan i Chilin,champinjonerna och löken med riset Smaka av och krydda om så behövs

Sås är vad man vill ha Jag brukar ta skyn från kycklingen och sila av den sedan slå i lite grädde

Krydda på med peppar lite mynta och dragon och sedan reda av den så den blir lite stabbigare

Jag hoppas att det låter er väl smaka och GOD SPIS påer  




Av thord andersson - 4 februari 2015 13:42

  Måndag, Järpar med gräddsås,kokta mini morötter och kokt potatis 

Jag räknade ut att kostnaden för denna måltid (6per)blev 7,25krp,p

Reseptet på järparna

500g Blandfärs

1,liten Rödlök

2 ,Ägg

1 msk Köttfond

1/2 tsk Salt

1/2 tsk svartpeppar(malen)

1 tsk dragon

1/2 tsk basilica

2 msk Finhackad persilja

2 msk Ströbröd


Lägg färsen i en bunke Finhacka löken och blanda noga tillsätt sedad de övriga ingredienserna och blanda mycket noga.

Ta en matsked som du sedan sköljer i lite vatten ta färsen med skeden i lagom stora bitar rulla sedan färsen i avlånga stycken 

Jag brukar steka en som jag sedan provsmakar för att se om jag behöver krydda lite mer

Jag hoppas att ni låter er väl smaka och lycka till 



Presentation


Hej jag skulle vilja visa att det går att laga och äta bra nyttig mat för lite pengar
Jag kommer att visa maträtter som i de flesta fall kostar under 10kr pp en familj på två vuxna och två barn ska kunna äta bra mat för under 40kr per måltid

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards