Direktlänk till inlägg 6 februari 2015
Fredag Ugns stekt fläskytter file Med rå stekt potatis
Ädelost sås Vitlöks marinerade champinjoner och kryddmajs
Till ytterfilen (4 portioner)
750g Fläskytter file
Marineras med
1/2 dl Köttfond
1, krm chili
1, krm grovmalen svartpeppar
1, krm dragon
1, krm timjan
1, krm basilika
1, krm mynta
2, st stora vitlöks klyftor
1/2, dl flytande honung
Marinaden till champinjonernar
Skivachampinjonerna
Riv två vitlöksklyftor blanda sedan i 1/2 dl vitt vin(om det finns går bra med vatten)
Blanda sedan svampen med marinaden Låt stå (ca 1tim)
Så här gör du marinaden
ta alla kryddorna och lägg dem i en skål
Ta vitlöken och riv ner den i skålen
Blanda i fonden och honungen
Vispa noga och späd ut med lite vin om det finns (går bra med vatten )
lägg filen i en fryspåse häll sedan i marinaden i påsen och knyt ordentligt
Massera noga in kryddorna i köttet så att det blir lika mycket på hela filen
Låt den vila i kylskåpet (helst över natten )
När ni sedan tillagar filen så börja med att steka den i en varm panna
så det blir en fin stek yta på alla sidor
Lägg den sedan i en ungs form Häll i 2 dl vatten i formen
Lägg sedan de marinerade champinjonerna över filen och ställ sedan
formen i botten av ungnen
Råstekta potatisen (ungs temp 220-240grader)
Skala 7-8 stora potatis
Skiva sedan potatisen i lika sora skivor (ca 1-2mm)
Lägg dem i en stor skål eller en kastrull
Låt sedan kallt vatten spola över potatisen i 10-15 min
(För att på detta sätt ta bort stärkelsen ur potatisen)
När potatisen är ur sköljd så ta en långpanna (eller en ungsform med höga kanter)
Lägg ett lager med potatis krydda sedan med vitlökspulver
lägg sedan ett lager till och upprepa med vitlökspulver osv
Säll sedan in plåten (formen) i mitten av ungnen i ca,30-40 min
Ädelost såsen
ca 30-40g Ädelost (vi brukar använda Danablu )
5, dl Grädde (mat grädde går helt utmärkt)
2, msk köttfond
Salt,peppar efter behag
ca,1 msk Finhackad persilja
Gör så här
Töm grädden i en kastrull häll i fonden
låt det värma på
(Under tiden kan ni tex hacka persiljan)
Lägg i ädel osten och låt den smälta sakta i kastrullen (under omrörning)
Smaka av och krydda om så önskas
Lägg sedan i persiljan och rör ner den i såsen
Red såsen med Majsena serveras sedan varm
Krydd majsen Gör så här
1,burk majs ca 100g
Ta sedan en nypa salt och en nypa peppar
Fin hacka sedan lite persilja och blanda sedan allt sammans
Färdigt att äta
Jag hoppas att detta kommer att smaka och önskar er alla en smaklig spis
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 | 5 | 6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 | 14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
||||
|