Alla inlägg under februari 2015
Panerad sejfile med Skagenremolad och potatis mos
4 st sejfile
3 dl ströbröd
2 st Stora ägg
salt peppar
1 krm torkad dill
8-10 potatis (medel stora)
Börja med att skala potatisen
Skär sedan potatisen i mindre bitar (kok tiden blir kortare )
Blanda sedan strö brödet och kryddorna samt dillen i en skål ( eller djup tallrik)
Knäck seda äggen i en djup tallrik (vispa med en gaffel)
Panera sedan fisken (doppa den först i ägget sedan i ströbrödet)
stek på medelvärme i ca 3-4min på varje sida
Potatis moset brukar jag mosa med smöret och grädden för att få det så luftigt som möjligt
krydda efter behag
Skagenremoladen
5 dl crame frech
2-3 msk Majonäs
1 tsk fransk senap
200g räkor
2-3 st krabstick
1 liten chalottenlök
4-5 färska champinjoner
2 krm dill
salt och peppar
Gör så här
Hacka löken och champinjonerna
Skär krabsticken i små bitar
Blanda sedan crame frechen,fransk senap och majonäsen
lägg sedan i Champinjonerna,löken,räkorna,krabsticken och dillen
Blanda mycket väl Krydda sedan med salt och peppar efter behag
Hoppas det smakar
800g blandfärs
Taco krydd blandning
Grönsaker efter behag
Bryn färsen i hopp med kryddorna
Servera sedan med färska grönsaker
Detta behöver du
1st Falukorv ring(ca800g)
1, Rödlök
3 msk tomat pure
2 sr skjälkar persilja
1/2 krm timjan
Salt och peppar
3 dl Basmat ris
6,5dl vatten
1 st gransaks buljongtärning
Börja med att koka riset
Medans riset kokar så börja med att skära upp falukorven i tärningar (ca 1cm stora)
Hacka sedan löken och persiljan
Bryn på löken och persiljan i stekpannan och häll sedan i det i en kastrull i hopp med korven
Lägg i lite margarin och låt korven och löken,persiljan blandas ordentligt
Töm på lite grädde (ca 2-3dl)Lägg i tomatpuren och kryddorna låt det skjuda en stund
( 7-10min) på låg värme
Nu borde även riset vara klart så det är bara att servera och äta med behag
Hoppas att det smakar och God spis
Fläskstek med kokt potatis och gräddsås
4 pers
1 st Skinkstek (ca 1,3kg)
1 krm timjan
1 krm basilika
1 krm grovmalen svartpeppar
1,5 krm Salt
Ungstemp 200-220 grader
Gör så här
Blanda alla kryddor i en skål
Gnid sedan in kryddorna i steken se till att hela steken får ordentligt med kryddor
Stek sedan steken i en stekpanna så den får en fin stek yta på alla sidor
Lägg sedan steken i en ungsform ta stek fettet och häll ner det i formen Töm sedan
på lite vatten (ca 3-5dl) i botten på formen
Låt sedan steken till lagas i ca 45-50min (beroende på ungn)(steken skall då holla en temp på 73-75 grader i mitten)
När steken är klar så ta fonden som är i ungsformen
Häll den i en kastrull och låt den koka upp
Häll sedan på grädde låt den koka i ca 1-2 min
Krydda med salt och peppar efter behag
Låt det väl smaka och God spis
Rökt fläskfile med Potatis gratäng
1 st rökt fläskfile (jag köpte min på( Netto 49,90kg Mycket pris värt)
10-15 Medel stora potatis
5 dl Grädde
250g riven mozarella ost
3 st Skjälkar persilja
3 st Vitlöks klyftor
1 st Liten rödlök
1 krm grovmalen svartpeppar
Gör så här
Börja med att skala potatisen och skär den i lagom tunna skivor
sätt ungnen på 220-240 grader
Hacka sedan vitlöken,rödlöken,och persiljan
Blanda alltsamman i en ungsform strö på lite svartpeppar
Häll sedan på grädden (ca 3-3,5dl )
Ställ in den i ungnen och låt den tillagas i ca 30-45 min (beroende på ungn )
När den är klar så ska den vara krämig och potatisen ska vara mjuk
Ta ut gratängen och lägg på mozarella osten och ställ sedan in den i ungnen igen tills osten fått färg
(Serveras varm)
Skär upp den rökta filen och servera den med potatis gratängen och en liten grön sallad
Smaklig måltid och God spis
Torsdag falukorv med potatis mos och lingon
Till Potatismoset behövs
8-10 potatis
1,dl Grädde
25g Smör
salt
Peppar
Börja med att skala potatisen
Skär sedan potatisen i mindre bitar (så går kokningen av potatisen fortare)
Under tiden som potatisen kokar så passa på och skiva upp och stek falukorven
När potatisen är klar så mosa noga med en sk mos stöt blanda sedan ner smöret och grädden
Krydda efter behag
(En del vill ha en liten gnutta muskott i moset Men jag personligen tycker inte om smaken av muskot så jag avstår)
Serveras gärna med rivna morötter och lite lingon
Hoppas att det väl smakar
Fredag Ugns stekt fläskytter file Med rå stekt potatis
Ädelost sås Vitlöks marinerade champinjoner och kryddmajs
Till ytterfilen (4 portioner)
750g Fläskytter file
Marineras med
1/2 dl Köttfond
1, krm chili
1, krm grovmalen svartpeppar
1, krm dragon
1, krm timjan
1, krm basilika
1, krm mynta
2, st stora vitlöks klyftor
1/2, dl flytande honung
Marinaden till champinjonernar
Skivachampinjonerna
Riv två vitlöksklyftor blanda sedan i 1/2 dl vitt vin(om det finns går bra med vatten)
Blanda sedan svampen med marinaden Låt stå (ca 1tim)
Så här gör du marinaden
ta alla kryddorna och lägg dem i en skål
Ta vitlöken och riv ner den i skålen
Blanda i fonden och honungen
Vispa noga och späd ut med lite vin om det finns (går bra med vatten )
lägg filen i en fryspåse häll sedan i marinaden i påsen och knyt ordentligt
Massera noga in kryddorna i köttet så att det blir lika mycket på hela filen
Låt den vila i kylskåpet (helst över natten )
När ni sedan tillagar filen så börja med att steka den i en varm panna
så det blir en fin stek yta på alla sidor
Lägg den sedan i en ungs form Häll i 2 dl vatten i formen
Lägg sedan de marinerade champinjonerna över filen och ställ sedan
formen i botten av ungnen
Råstekta potatisen (ungs temp 220-240grader)
Skala 7-8 stora potatis
Skiva sedan potatisen i lika sora skivor (ca 1-2mm)
Lägg dem i en stor skål eller en kastrull
Låt sedan kallt vatten spola över potatisen i 10-15 min
(För att på detta sätt ta bort stärkelsen ur potatisen)
När potatisen är ur sköljd så ta en långpanna (eller en ungsform med höga kanter)
Lägg ett lager med potatis krydda sedan med vitlökspulver
lägg sedan ett lager till och upprepa med vitlökspulver osv
Säll sedan in plåten (formen) i mitten av ungnen i ca,30-40 min
Ädelost såsen
ca 30-40g Ädelost (vi brukar använda Danablu )
5, dl Grädde (mat grädde går helt utmärkt)
2, msk köttfond
Salt,peppar efter behag
ca,1 msk Finhackad persilja
Gör så här
Töm grädden i en kastrull häll i fonden
låt det värma på
(Under tiden kan ni tex hacka persiljan)
Lägg i ädel osten och låt den smälta sakta i kastrullen (under omrörning)
Smaka av och krydda om så önskas
Lägg sedan i persiljan och rör ner den i såsen
Red såsen med Majsena serveras sedan varm
Krydd majsen Gör så här
1,burk majs ca 100g
Ta sedan en nypa salt och en nypa peppar
Fin hacka sedan lite persilja och blanda sedan allt sammans
Färdigt att äta
Jag hoppas att detta kommer att smaka och önskar er alla en smaklig spis
Inkokt lax med potatis mos skagensås och gröna ärtor
Till potatis moset behövs
6-7 Medelstora potatis
50g Smör
1,dl grädde
Till Laxen
pottions lax (köpte min på ICA 4 färdig skurna fina lax bitar )
1,Liter vatten
1,msk Salt
1,msk Lime saft
2,st Dillstjälkar
5-8 Vitpeppar korn
2,st Lagerblad
1/4 bit Färnkol
2,st Morötter
1,st Chalotten lök
Till Skagensåsen
250g Skalade räkor
200g Crabfish
2,dl Majonäs
3,dl Creme fraiche
2,msk Finhackad dill
1/2,finhackad röd chalottenlök
1,krm Salt
1/2,krm Svatpeppar
1,tsk Citron saft
1,msk Löjrom
Börja så här
Skala potatisen (och låt den sedan koka upp Eftersom potatisen tar längs tid)
Skala och skär upp grönsakerna lägg allt i en kastrull med dillen kryddor och lime saften
och häll sedan på vattnet och låt det koka upp
När det har kokat i ca 10min så lägg i laxen
Låt laxen sjuda i 2-3min Dra sedan av kastrullen från plattan och låt laxen kallna
Nu kan du göra såsen
Ta majonäsen och blanda den med creme fraichen lägg sedan i den finhackade dillen och chalotten löken
Skär crab fishen i små bitar blanda dem med räkorna,Salt,Svartpepparn och löjromen
Blanda mycket väl och töm sedan i citronsaften medan du blandar
Jag hoppas att det kommer att väl smaka och önskar er alla en GOD SPIS
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 | 5 | 6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 | 14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
||||
|