billig-bra-mat

Alla inlägg under februari 2015

Av thord andersson - 12 februari 2015 01:31

  Panerad sejfile med Skagenremolad och potatis mos 


4 st sejfile

3 dl ströbröd

2 st Stora ägg

salt peppar 

1 krm torkad dill

8-10 potatis (medel stora) 


Börja med att skala potatisen 

Skär sedan potatisen i mindre bitar (kok tiden blir kortare )  


Blanda sedan strö brödet och kryddorna samt dillen i en skål ( eller djup tallrik)

Knäck seda äggen i en djup tallrik (vispa med en gaffel)

Panera sedan fisken (doppa den först i ägget sedan i ströbrödet)

stek på medelvärme i ca 3-4min på varje sida



Potatis moset brukar jag mosa med smöret och grädden för att få det så luftigt som möjligt 

krydda efter behag 


Skagenremoladen

5 dl crame frech

2-3 msk Majonäs

1 tsk fransk senap 

200g räkor

2-3 st krabstick

1 liten chalottenlök

4-5 färska champinjoner

2 krm dill

salt och peppar


Gör så här 

Hacka löken och champinjonerna

Skär krabsticken i små bitar 

Blanda sedan crame frechen,fransk senap och majonäsen 

lägg sedan i Champinjonerna,löken,räkorna,krabsticken och dillen 

Blanda mycket väl Krydda sedan med salt och peppar efter behag


Hoppas det smakar  



Av thord andersson - 12 februari 2015 01:26

  Tacos



800g blandfärs

Taco krydd blandning 


Grönsaker efter behag


Bryn färsen i hopp med kryddorna 

Servera sedan med färska grönsaker 


Av thord andersson - 12 februari 2015 01:05

  Korv stroganoff med ris 


Detta behöver du 

1st Falukorv ring(ca800g)

1, Rödlök

3 msk tomat pure

2 sr skjälkar persilja

1/2 krm timjan 

Salt och peppar


3 dl Basmat ris 

6,5dl vatten 

1 st gransaks buljongtärning


Börja med att koka riset 

Medans riset kokar så börja med att skära upp falukorven i tärningar (ca 1cm stora)

Hacka sedan löken och persiljan 

Bryn på löken och persiljan i stekpannan och häll sedan i det i en kastrull i hopp med korven 

Lägg i lite margarin och låt korven och löken,persiljan blandas ordentligt 

Töm på lite grädde (ca 2-3dl)Lägg i tomatpuren och kryddorna låt det skjuda en stund

( 7-10min) på låg värme

Nu borde även riset vara klart så det är bara att servera och äta med behag

Hoppas att det smakar och God spis  

Av thord andersson - 12 februari 2015 00:30

  Fläskstek med kokt potatis och gräddsås  

4 pers

1 st Skinkstek (ca 1,3kg)

1 krm timjan

1 krm basilika

1 krm grovmalen svartpeppar

1,5 krm Salt

Ungstemp 200-220 grader


Gör så här 

Blanda alla kryddor i en skål 

Gnid sedan in kryddorna i steken se till att hela steken får ordentligt med kryddor 

Stek sedan steken i en stekpanna så den får en fin stek yta på alla sidor  

Lägg sedan steken i en ungsform ta stek fettet och häll ner det i formen  Töm sedan

på lite vatten (ca 3-5dl) i botten på formen

Låt sedan steken till  lagas i ca 45-50min (beroende på ungn)(steken skall då holla en temp på 73-75 grader i mitten)


När steken är klar så ta fonden som är i ungsformen 

Häll den i en kastrull och låt den koka upp 

Häll sedan på grädde låt den koka i ca 1-2 min 

Krydda med salt och peppar efter behag 


Låt det väl smaka och God spis 




Av thord andersson - 12 februari 2015 00:08

Rökt fläskfile med Potatis gratäng 


1 st rökt fläskfile (jag köpte min på( Netto 49,90kg Mycket pris värt)

10-15 Medel stora potatis

5 dl Grädde

250g riven mozarella ost

3 st Skjälkar persilja

3 st Vitlöks klyftor

1 st Liten rödlök

1 krm grovmalen svartpeppar


Gör så här

Börja med att skala potatisen och skär den i lagom tunna skivor 

sätt ungnen på 220-240 grader

Hacka sedan vitlöken,rödlöken,och persiljan

Blanda alltsamman i en ungsform strö på lite svartpeppar

Häll sedan på grädden (ca 3-3,5dl )

Ställ in den i ungnen och låt den tillagas i ca 30-45 min (beroende på ungn )

När den är klar så ska den vara krämig och potatisen ska vara mjuk

Ta ut gratängen och lägg på mozarella osten och ställ sedan in den i ungnen igen tills osten fått färg

(Serveras varm) 

Skär upp den rökta filen och servera den med potatis gratängen och en liten grön sallad 

Smaklig måltid och God spis




Av thord andersson - 6 februari 2015 19:41

  Torsdag falukorv med potatis mos och lingon


 Till Potatismoset behövs 


8-10 potatis

1,dl Grädde

25g Smör 

salt 

Peppar 


Börja med att skala potatisen 

Skär sedan potatisen i mindre bitar (så går kokningen av potatisen fortare)

Under tiden som potatisen kokar så passa på och skiva upp och stek falukorven 

När potatisen är klar så mosa noga med en sk mos stöt blanda sedan ner smöret och grädden 

Krydda efter behag 

(En del vill ha en liten gnutta muskott i moset Men jag personligen tycker inte om smaken av muskot så jag avstår) 

Serveras gärna med rivna morötter och lite lingon

Hoppas att det väl smakar  

Av thord andersson - 6 februari 2015 18:26

 Fredag Ugns stekt  fläskytter file Med rå stekt potatis

Ädelost sås Vitlöks marinerade champinjoner och kryddmajs


Till ytterfilen (4 portioner)


750g Fläskytter file 

Marineras med

1/2 dl Köttfond 

1, krm chili

1, krm grovmalen svartpeppar

1, krm dragon

1, krm timjan

1, krm basilika

1, krm mynta

2, st stora vitlöks klyftor

1/2, dl flytande honung


Marinaden till champinjonernar

Skivachampinjonerna

Riv två vitlöksklyftor blanda sedan i 1/2 dl vitt vin(om det finns går bra med vatten)

Blanda sedan svampen med marinaden Låt stå (ca 1tim)


Så här gör du marinaden


ta alla kryddorna och lägg dem i en skål

Ta vitlöken och riv ner den i skålen 

Blanda i fonden och honungen 

Vispa noga och späd ut med lite vin om det finns (går bra med vatten )

lägg filen i en fryspåse häll sedan i marinaden i påsen och knyt ordentligt

Massera noga in kryddorna i köttet så att det blir lika mycket på hela filen 

Låt den vila i kylskåpet (helst över natten )


När ni sedan tillagar filen så börja med att steka den i en varm panna

så det blir en fin stek yta på alla sidor

Lägg den sedan i en ungs form Häll i 2 dl vatten i formen

Lägg sedan de marinerade champinjonerna över filen och ställ sedan

formen i botten av ungnen 


Råstekta potatisen (ungs temp 220-240grader) 


Skala 7-8 stora potatis 

Skiva sedan potatisen i lika sora skivor (ca 1-2mm)

Lägg dem i en stor skål eller en kastrull 

Låt sedan kallt vatten spola över potatisen i 10-15 min

(För att på detta sätt ta bort stärkelsen ur potatisen)

När potatisen är ur sköljd så ta en långpanna (eller en ungsform med höga kanter)

Lägg ett lager med potatis krydda sedan med vitlökspulver

lägg sedan ett lager till och upprepa med vitlökspulver osv

Säll sedan in plåten (formen) i mitten av ungnen i ca,30-40 min


Ädelost såsen 

ca 30-40g Ädelost (vi brukar använda Danablu )

5, dl Grädde (mat grädde går helt utmärkt)

2, msk köttfond

Salt,peppar efter behag 

ca,1 msk Finhackad persilja


Gör så här

Töm grädden i en kastrull häll i fonden

låt det värma på

(Under tiden kan ni tex hacka persiljan)

Lägg i ädel osten och låt den smälta sakta i kastrullen (under omrörning)

Smaka av och krydda om så önskas

Lägg sedan i persiljan och rör ner den i såsen

Red såsen med Majsena serveras sedan varm


Krydd majsen  Gör så här

1,burk majs ca 100g 

Ta sedan en nypa salt och en nypa peppar 

Fin hacka sedan lite persilja och blanda sedan allt sammans 

Färdigt att äta

Jag hoppas att detta kommer att smaka och önskar er alla en smaklig spis  






Av thord andersson - 5 februari 2015 09:18

 Inkokt lax med potatis mos skagensås och gröna ärtor


Till potatis moset behövs

6-7 Medelstora potatis

50g Smör

1,dl grädde


Till Laxen

pottions lax (köpte min på ICA 4 färdig skurna fina lax bitar )

1,Liter vatten

1,msk Salt

1,msk Lime saft

2,st Dillstjälkar

5-8 Vitpeppar korn

2,st Lagerblad

1/4 bit Färnkol

2,st Morötter

1,st Chalotten lök


Till Skagensåsen

250g Skalade räkor

200g Crabfish

2,dl Majonäs

3,dl Creme fraiche

2,msk Finhackad dill

1/2,finhackad röd chalottenlök

1,krm Salt

1/2,krm Svatpeppar

1,tsk Citron saft

1,msk Löjrom


Börja så här

Skala potatisen (och låt den sedan koka upp Eftersom potatisen tar längs tid)

Skala och skär upp grönsakerna lägg allt i en kastrull med dillen kryddor och lime saften

och häll sedan på vattnet och låt det koka upp 

När det har kokat i ca 10min så lägg i laxen 

Låt laxen sjuda i 2-3min Dra sedan av kastrullen från plattan och låt laxen kallna


Nu kan du göra såsen

Ta majonäsen och blanda den med creme fraichen lägg sedan i den finhackade dillen och chalotten löken

Skär crab fishen i små bitar blanda dem med räkorna,Salt,Svartpepparn och löjromen

Blanda mycket väl och töm sedan i citronsaften medan du blandar

Jag hoppas att det kommer att väl smaka och önskar er alla en GOD SPIS 

  


Presentation


Hej jag skulle vilja visa att det går att laga och äta bra nyttig mat för lite pengar
Jag kommer att visa maträtter som i de flesta fall kostar under 10kr pp en familj på två vuxna och två barn ska kunna äta bra mat för under 40kr per måltid

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<<
Februari 2015 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards